Matjesy z cukety – výtečné

67
- reklama -

Suroviny

400 g cukety
4 velké cibule
8 pepřů
5 kuliček nového koření
8 bobkových listů
5 rovných lžiček soli
asi 1 dl oleje – nejlépe slunečnicového
(1-2 kousky pravých rybích matjesů)

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřince. Nakrájíme podélné plátky, překrájíme je případně na požadovanou délku a posolíme, sůl dobře s cuketou promícháme. Velice záleží na tom, aby plátky cukety byly opravdu hodně tenké, lépe se proleží a zkřehnou. Necháme odležet, slijeme vodu, prosypeme kořením, cibulí, případně trochou soli, dobře promícháme, vložíme do vhodné nádoby, třeba do zavařovací sklenice a zalijeme olejem.


    Zobrazit celý recept

  2. Uchováváme v chladničce, konzumujeme proleželé. Jak dlouho necháváme proležet, záleží na tom, jak jemně je cuketa nakrájená, já chodila ochutnávat už asi od pátého dne. (Důležité je cuketu nakrájet opravdu na velmi slabé plátky, lépe se proleží, já jsem vždycky krájela na WS-struhadle a nemělo to chybu.)

  3. Velká vychytávka: Dobré je přimíchat i 1-2 pravé matjesy, pokrájené na menší dílky a zamíchat do tohoto cuketo-matjesového salátu. Pak je chuť salátu opravdu „matjesová“!

Poznámka od kuchařky

Vím, že tady starší recepty na matjesy z cuket jsou, ale tento je přece trochu jiný, proto přidávám. Přeji dobrou chuť!