Dobré chlebové „večky“

77
- reklama -

Suroviny
36-40 nakrájených plátků

250 ml kefíru
1 žloutek
2 PL sádla (dala jsem škvarkové)
1 KL cukru krupička
2 KL soli
1 KL octa
200 g žitné tmavé chlebové mouky
1 PL slunečnicových semínek
1 KL sezamových semínek
1 KL celého kmínu
300 g hladké mouky
40 g čerstvých kvasnic

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny naložíme všechny suroviny tak, jak jsou v postupu napsány pod sebou a zvolíme program Těsto – hnětení a kynutí těsta bez pečení.

  2. Po ukončení kynutí přendáme těsto na vál nebo silikonovou podložku, rozdělíme na dvě části, ještě trošku propracujeme.

  3. Utvoříme dvě menší večky, přendáme na plech s pečící podložkou a necháme pod utěrkou ještě 15 minut kynout.

  4. Pak večky potřeme bílkem, dáme do předehřáté trouby a pečeme na 3/4 výkon (já mám plyn) 10 minut. Každá trouba peče jinak – je třeba raději pohlídat.

  5. Po upečení ihned přendáme na mřížku vystydnout.

Poznámka od kuchařky

Pekla jsem včera odpoledne, recept dávám až dnes, nevěděla jsem, bude-li pečivo použitelné i druhý den 🙂 Ano i dnes je krásně měkoučké. Původně měly být rohlíky, ale došla mi hl.mouka, tak jsem zkusila tuto kombinaci i se semínky. Určitě je tady hodně takových receptů, ale tohle nám taky chutná.