
Suroviny
36-40 nakrájených plátků
- 250 ml kefíru
- 1 žloutek
- 2 PL sádla (dala jsem škvarkové)
- 1 KL cukru krupička
- 2 KL soli
- 1 KL octa
- 200 g žitné tmavé chlebové mouky
- 1 PL slunečnicových semínek
- 1 KL sezamových semínek
- 1 KL celého kmínu
- 300 g hladké mouky
- 40 g čerstvých kvasnic
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny naložíme všechny suroviny tak, jak jsou v postupu napsány pod sebou a zvolíme program Těsto – hnětení a kynutí těsta bez pečení.
-
Po ukončení kynutí přendáme těsto na vál nebo silikonovou podložku, rozdělíme na dvě části, ještě trošku propracujeme.
-
Utvoříme dvě menší večky, přendáme na plech s pečící podložkou a necháme pod utěrkou ještě 15 minut kynout.
-
Pak večky potřeme bílkem, dáme do předehřáté trouby a pečeme na 3/4 výkon (já mám plyn) 10 minut. Každá trouba peče jinak – je třeba raději pohlídat.
-
Po upečení ihned přendáme na mřížku vystydnout.
Poznámka od kuchařky
Pekla jsem včera odpoledne, recept dávám až dnes, nevěděla jsem, bude-li pečivo použitelné i druhý den 🙂 Ano i dnes je krásně měkoučké. Původně měly být rohlíky, ale došla mi hl.mouka, tak jsem zkusila tuto kombinaci i se semínky. Určitě je tady hodně takových receptů, ale tohle nám taky chutná.









