
Suroviny
- 1 kuře (nebo 4 stehna)
- sůl
- sladká červená paprika (můžeme přidat i špetku pálivé)
- 1 lžíce oleje na pekáček
- Rozpočet na „peřinku“:
- 500 g vepřového bůčku (nepříliš tučný)
- 3 rohlíky
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- majoránka
- pepř
- sůl
- Vegeta (dnes Vegeta bez glutamátu nebo zcela vynecháme)
- 1 vajíčko
- zelená petrželka
- případně trochu oleje
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené kuře rozporcujeme na čtvrtky, vykostíme, vložíme do olejem vymazaného pekáčku nebo větší zapékací mísy, osolíme a posypeme paprikou.
Kuřecí díly (stehna) je dobré jen osolené předem trochu opéct, aby kůžička dostala dobrou chuť nebo kůži před pečením stáhnout, ale dělala jsem i bez opečení a s kůží a bylo to moc dobré. -
Bůček umeleme na masovém strojku i s ve vodě namočenými a vymačkanými rohlíky, spolu s masem umeleme i cibuli a česnek, okořeníme Vegetou, majoránkou a pepřem, spojíme syrovým vajíčkem a propracujeme. Jednotlivé porce kuřete přikryjeme bůčkovou sekaninou jako peřinkou, posypeme sekanou petrželkou (já petrželku zapracovávám do fáše (peřinky), aby se při pečení nespálila. Je-li třeba, zakápneme vše olejem.
-
Dáme péci do horké trouby a pečeme asi 1 hodinu bez podlévání. Podáváme s bramborovou kaší, zdobíme kolečky rajčat a petrželkou nebo pažitkou.
Poznámka od kuchařky
KUŘE POD PEŘINKOU – podle slovenského herce Mariána Labudy, který býval i u nás velice oblíbený a hrál v celé řadě filmů a inscenací. Jednou tento recept předvedl v jakémsi pořadu o vaření, já jsem ho vyzkoušela a opravdu je to moc dobré. Změnila jsem jen to, že sekanou zelenou petrželku nesypu na povrch pokrmu před pečením, aby se bylinka nepřipálila, ale zapracovávám jí do masové fáše. Recept je více než dvacet let starý.