![Výborné škvarkové placky_5ff66cfed2029.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/vyborne-skvarkove-placky_5ff66cfec1171.jpeg)
Suroviny
4-6 porcí
- Kvásek:
- 250 ml mléka
- kostka droždí
- 1 lžíce cukru
- Těsto:
- kvásek
- 500 g hladké mouky (+ mouka na poprášení)
- 400 g škvarků
- 4 žloutky
- 2 lžičky soli
- Na potření a posyp před pečením:
- vajíčko
- sůl
- drcený kmín nebo sezamová semínka
Postup přípravy receptu
-
Nejprve začneme kváskem:
Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžíci cukru. Lehce zamícháme a čekáme, až vzejde kvásek. -
Mezitím nasypeme mouku na vál, přidáme sůl, žloutky, rozpuštěné sádlo a poté kvásek. Zaděláme těsto.
-
Škvarky rozsekáme nožem na menší kousky. Někdo dává namleté, my máme rádi, když jsou větší kousky. Škvarky přidáme do těsta a pořádně ho propracujeme. Těsto ze všech stran poprášime moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba půl hodiny vykynout.
-
Zapneme troubu na 180 stupňů. Vytvoříme z těsta placky, které dáme na plech. Potřeme vajíčkem a posypeme kmínem a solí. Mezitím těsto ještě trošku nakynulo. Vložíme do trouby a hlídáme. Já se na čas nikdy nespoléhám. Až jsou zlatavé, tak je vytáhnu.
Poznámka od kuchařky
Placky podávám jako hlavní chod k bramboračce. A tím využiju i ty bílky co zbyly. Recept je ověřený a všem nám chutná.