Suroviny
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 3 vejce
- 10 dkg cukru
- 10 dkg sádla
- 1 droždí
- 1/4 l mléka
- 1 lžíce koření do perníků
- 1 hrst strouhaného perníku
- špetka soli
- čokoláda
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se solí, kořením do perníku, strouhaným perníkem, přidáme 2 vejce a sádlo.
-
Uděláme si kvásek = do vlažného mléka dáme cukr a droždí a počkáme až kvásek vzejde(pro začátečníky – až kvásek jakoby nabyde). Kvásek přidáme do mouky a vařečkou vše pořádně propracujeme.
-
Vznikne nelepivé vláčné těsto. Pokud je těsto řídké, přisypeme trochu mouky. Těsto necháme vykynout.
-
Z vykynutého těsta lžičkou odkrajujeme kousky, které prsty roztáhneme, doprostřed dáme trochu čokolády a zabalíme.
-
Dáme na plech s pečicím papírem. Bochánky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě.
-
Ještě horké sypeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Recept je uchovaný po kamarádčině prababičce a původně se dělaly bochánky suché, bez čokolády.