
Suroviny
4-6 porcí
- 3/4 kg vepřových jater
- 20 dkg uzené prorostlé slaniny
- 1 větší cibule
- smetana na vaření
- masový vývar
- hladká mouka
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Vepřová játra opláchneme, zbavíme blan a nakrájíme na tenké nudličky. Nesolíme, neboť játra by byla tvrdá.
-
Nakrájíme na velmi jemné kostičky slaninu a cibuli. Na pánvi orestujeme slaninu úplně do světle hnědé barvy – zcela necháme vysmažit a přidáme následně cibuli, kterou necháme jen zesklovatět.
-
Do tohoto základu vložíme nakrájená játra a prudce opečeme, čímž se játra zatáhnou a opékáme dále do hnědé barvy.
-
Po opečení jater, velmi zlehka podlijeme cca 1 dl masového vývaru, osolíme a dusíme játra do měkka.
-
Jakmile jsou játra na skus měkká, tak přidáme 2,5 dl smetany na vaření, ve které jsme předtím rozmíchali 1 lžičku hl. mouky pro lehké zahuštění.
-
Dobře promícháme a necháme lehce probublávat s občasným promícháním, cca 10 minut. Vynikající přílohou jsou pečené brambory s kmínem a cibulí.









