
Suroviny
4-5 porcí
- 2 vepřová srdíčka
- 3 větší mrkve
- 1 menší petržel
- kousek celeru asi 1 cm plátek
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 8 hřebíčků
- 5 zrnek celého pepře
- 2 cm celé skořice
- špetka tymiánu
- 1 kostka Masoxu
- 80 g rajského protlaku(1 menší plechovka)
- sůl
- cukr
- ocet na dochucení
- 1 polévková lžíce másla na zjemnění
Postup přípravy receptu
-
Srdíčka zbavíme krvavých sraženin, dobře opláchneme a vložíme do papiňáku. Přidáme 2 celé cibule, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, masox, všechno koření (nejlépe v takzvaném vajíčku na luhování čaje, pak nemusíme nic z vývaru lovit).
-
Přilijeme 1 litr horké vody, hrnec uzavřeme a pod tlakem vaříme 50 minut doměkka. Po ochlazení hrnec otevřeme, srdíčka vyndáme, nakrájíme na plátky a z vývaru také odstraníme koření.
-
Ponorným mixérem veškerou zeleninu ve vývaru rozmixujeme, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, octem, cukrem a ještě 2 minutky provaříme.
-
Vložíme nakrájené srdíčko, přidáme lžíci másla na zjemnění omáčky a podáváme s knedlíkem, noky, těstovinami nebo rýži.
Poznámka od kuchařky
Já dochucuji cukrem tak,že si do kastrůlku dám 2 PL krupičkového cukru,malinko podliju vodou a na mírném plameni umíchám do zlatavé barvy karamel,který pak zředím vodou,vmíchám do omáčky a ještě chvilku nechám provařit.
Pokud toto jídlo dělám v létě,místo protlaku používám čerstvá rajčata asi 5-6 ks, zbavená slupek,která také přidávám vařit hned se vším na začátku.
Mouku nepoužívám žádnou,omáčka se zahustí rozmixovanou zeleninou.
Ještě pro upřesnění-ze srdíčka proto,že je to celkem levné a chutné maso 39,-kč/kg.