
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg hovězí falešné svíčkové
- 1 čerstvá červená paprika
- uzená slanina
- 1 větší cibule
- 2 mrkve
- 2 lžíce kvalitní hrubozrnné hořčice
- sůl
- olej
- pepř
- bobkový list
- nové koření
Postup přípravy receptu
-
Hovězí falešnou svíčkovou převážeme, tak aby zůstal zachován i po udušení její kulatý tvar. Maso bohatě osolíme, prošpikujeme uzenou slaninou a potřeme vrstvou husté hrubozrnné hořčice.
-
Rozpálíme pánev a na troše oleje maso obalené hořčicí prudce opékáme až do hnědé barvy. Opečený váleček masa přendáme do hrnce.
-
Ve výpeku na pánvi orestujeme na hrubo nakrájenou cibuli, mrkev a červenou papriku. Vše poté společně s výpekem, přidáme do hrnce k masu a podlijeme do ¾ masa horkou vodou. Přidáme k masu 8 kuliček nového koření a 3 bobkové listy.
-
Maso dusíme v hrnci pod pokličkou cca 3 hodiny a to tak, aby obsah hrnce nevřel, ale jen probublával.
-
Po polovině dušení zkontrolujeme množství šťávy a maso otočíme. Nemělo by docházet při pomalém dušení k nějakému velkému úbytku šťávy – pokud ano, dolijeme opět do ¾ masa vodu. Stále dusíme přikryté pokličkou.
-
Po 3 hodinách, kdy je maso nádherně měkké, tak jej vyndáme z hrnce. Odstraníme ovázání a krájíme na plátky minimálně 1 cm silné – jen tak vynikne lahodná chuť pomalu dušeného hovězího masa.
-
Obsah hrnce přecedíme, ale nepasírujeme. Vzniklou omáčku si dle chuti a její síly naředíme a dohustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě.
-
Krásně silnou a chuťově bohatou omáčku lehce provaříme při mírném varu cca 10 minut a dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.
-
Dušené hovězí maso podáváme s těstovinou, bramborem, nebo knedlíkem – vše se k tomu hodí, záleží jen na chuti a možnostech.
Poznámka od kuchařky
Vynikající šťavnatá úprava lahodné části hovězího masa, navíc s takřka nepozorovatelným úbytkem objemu. Všem milovníkům hověziny doporučuji, a těm co nemají hovězí maso rádi, neboť je údajně suché vzkazuji: „…zkuste a uvidíte kde je pravda“