Arabské pálivé brambory se šťovíkem

90
- reklama -

Suroviny

750 g brambor
4 lžíce oleje
5 stroužků česneku
1 lžička kmínu (podle arabského předpisu kmínu římského – kuminu)
1 červená zeleninová paprika
1/2 až 1 lžička pálivé papriky (nebo dle chuti)
sůl
2 vařená vejce
2-3 lžíce strouhaného sýra
4 lžíce nasekaného šťovíku (nebo šťavele)
rajčata na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme drobně pokrájený česnek s kmínem, na kolečka nakrájenou zeleninovou paprikou, mletou sladkou i pálivou paprikou a vše zalejeme šálkem vody. Přivedeme k varu a přidáme oloupané brambory, nakrájené na kolečka. Osolíme a podle potřeby dolijeme vodu tak, aby byly brambory ponořeny. Pomalu dusíme do měkka, až se z pokrmu odpaří tekutina. Pak vmícháme opraný nasekaný šťovík nebo šťavel a prohřejeme.

  2. Povrch posypeme uvařenými usekanými vejci nebo strouhaným sýrem, či obojím. Podáváme jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu k smažené zelenině, karbanátkům, grilovanému masu apod. Zdobíme plátky rajčat.

  3. Tento arabský způsob je vhodný hlavně na jaře, kdy staré brambory ztrácejí na kvalitě a chuti, ale i v létě na nové brambory, kdy šťovík roste skoro všude.

Poznámka od kuchařky

Pro milovníky ostřejší chuti je recept jako dělaný.

Recept není můj, ale odkud ho mám, to už si nevzpomínám.