
Suroviny
- 20 dkg Nivy
- 20 dkg balkánského sýra
- 1 balení olomouckých tvarůžků
- 1 Romadur
- 20 dkg eidamu 30%
- 4 větší cibule
- 1 sklenička sušených rajčat v oleji
- 2 lžíce kapary
- 1 palice česneku
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce grilovacího koření
- 0,5 l olivového oleje
- 0,5 l slunečnicového oleje
- sůl
- čtyřbarevný pepř
- 2 větvičky rozmarýnu
- 10 větviček tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Sýry nakrájíme na kostičky 2×2 cm, sušená rajčata na menší kousky, cibuli na měsíčky, česnek oloupeme, větší stroužky překrojíme na polovinu. Olej z rajčat dolijeme olivovým a slunečnicovým olejem, vmícháme grilovací koření, pepř, hořčici, důkladně promícháme, aby se koření rozpustilo.
-
Do velké mísy dáme kousky sýrů, cibuli, česnek, kapary a rajčata, přilijeme ochucenou olejovou zálivku, přidáme natrhané bylinky a důkladně promícháme. Dosolíme podle chuti.
-
Poté naběračkou přendáme do sklenic (záleží na jejich velikosti, mně stačila jedna 2 litrová), dolijeme olejem, který v míse zbyl, uzavřeme a dáme do lednice odležet cca týden.
Poznámka od kuchařky
Směs promíchám v míse, protože nálev není jen čirý olej, který zateče všude a pokud byste nejprve vrstvili a pak zalili, koření a zrníčka hořčice se nedostanou rovnoměrně po celém obsahu.
Vím, že je zde více receptů na nakládané sýry, tento se mi zdál po jeho realizaci a hledání, kam přidat fotku, zase trochu jiný, přidávám tedy samostatně.
Při servírování si můžete vychutnat kromě různých sýrů i naložená rajčata a česnekové stroužky.