
Suroviny
5 porcí
- 1 kg hovězí falešné svíčkové
- 2 cibule
- 200 g malých žampionů
- 20 dkg špeku z vepře Mangalica (Maďarsko)
- olej
- sůl
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
-
Špalek hovězí falešné svíčkové, převážeme nití, aby si udržel tvar. Poté maso opepříme a osolíme. Do pánve dáme na silnější proužky pokrájenou slaninu a vysmažíme do zlaté barvy. Ve slaninovém výpeku zprudka poctivě maso opečeme ze všech stran, po opečení masa následuje opečení na jemno nakrájených cibulí.
-
Nachystáme si hrnec a vložíme opečený špalek hovězího masa, opečenou cibuli, lehce podlijeme vodou cca do 3/4 masa. Dusíme na mírném ohni cca 2 hodiny, dokud maso není krásně měkké.
-
Po cca 90 minutách dušení přidáme všechny žampióny, jelikož máme velmi drobné houby tak je necháme vcelku (pokud budou větší, krájíme jen na půl). Dále dusíme dalších cca 30 minut.
-
Poté co je maso krásně měkké, tak ho vyjmeme, odstraníme nit a nakrájíme na plátky. Vzniklou chutnou šťávu scedíme, a dohustíme dle potřeby trochou vody, ve které rozmícháme potřebné množství hladké mouky a vytvoříme šťávu nám vyhovující hustoty. Podáváme s jasmínovou rýží.
Poznámka od kuchařky
Co je slanina z vepříka Mangalica: