
- reklama -
Suroviny
2 bochníky
- 4 lžíce rumu
- 150 g rozinek
- 42 g droždí
- 400 ml vlažného mléka
- 200 g krupicového cukru
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 4 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 40 g másla+vrchovatá lžíce sádla+4 lžíce slunečnicového oleje
- mandle na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Rozinky namočte v rumu.
-
Kvásek: Droždí, část vlažného mléka a trochu cukru rozmíchejte a nechte vykvasit.
-
V míse smíchejte mouku, zbylý cukr i mléko, rozinky s rumem, citronovou kůru, 3 vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk (sádlo, máslo, olej).
-
Přidejte hotový kvásek a vypracujte těsto.
-
Nechte hodinu vykynout, pak vypracujte a rozdělte na dva díly, které pak samostatně tvarujte.
-
Vložte na plech s pečícím papírem a nechte ještě asi 30 minut kynout.
-
Poté je pomažte rozšlehaným vajíčkem a ozdobte mandlemi. Pečte při 180°C asi 35-40 minut.
Poznámka od kuchařky
Mazanec je z magazínu Albert…pekla jsem z 3/4 dávky a měla jsem velký, malý a věnec k tomu, takže pro celou rodinu:-))
Kuchařka: janusa