Suroviny
- KORPUS:
- 4 vajíčka
- 160 g hladké mouky
- 160 g krupicového cukru
- 4 lžíce oleje
- KRÉM:
- 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 1/4 l mléka
- 10 dkg 100% tuku
- 2 vanilkové cukry
- 1 máslo
- moučkový cukr dle chuti
- kakao
- POTAHOVKA:
- 150 ml vody
- 70 g másla
- 150 g hladké mouky
- 700 g moučkového cukru
- kukuřičný sirup (dle potřeby)
- mandlová tresť
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin na korpus utvoříme těsto a nalijeme na plech vyložený na spodku pečícím papírem. Po upečení nechat prochladnout potom rozkrojit a potřít marmeládou. Poté potřít krémem a přiložit horní část korpusu. Ten potřít krémem, aby se dal potáhnout.
-
KRÉM: uvařit kaši z mléka a polohrubé mouky. Ještě do horké kaše přidat 100% tuk a vanilkové cukry a pořádně propracovat. Máslo utřít s moučkovým cukrem a postupně přidávat vychladlou moučnou kaši. Já přidávala i kakao, ale nemusí být.
-
POTAHOVKA: vodu s máslem přivést do varu a přidat mouku. Jako při odpalovaném těstě. Necháme vychladnout. Přidáme tresť a postupně přidáváme cukr a kukuřičný sirup dle potřeby, dokud nevznikne hmota, která se nelepí.
-
Může se dát vypracovat i do domácí pekárny, ale já zrovna pekla chleba, tak jsem musela hňácat rukama. No a pak už jen potáhnout dort.
-
Téhle potahovce se říká VARNA. Dobře se mě s ní pracuje a taky není v propočtu tak drahá. Dají se z ní také dobře modelovat květiny. Skoro všechny dorty co tu mám jsou potažené právě VARNOU (VARNU jsem našla na: http://dorty.artmama.cz/falesny-marcipan?page=1).
-
VANILKOVÝ KRÉM: http://peceni.info/kremy-polevy-naplne