Suroviny
podle velikosti nakrájených kousků
- 1 rozmrazené listové těsto – 400 g
- 2 střední jablka
- 1 vanilkový puding
- 1 skořicový cukr
- 1 vejce
Postup přípravy receptu
-
Na pomoučený vál dáme rozmrazené listové těsto, oba díly necháme na sobě a vyválíme plát široký 30 cm, dlouhý 37 cm. Na konci od sebe radýlkem odřízneme 3 pruhy široké 2,5 cm a dáme na stranu. Uděláme šablonu širokou 2,5 cm, dlouhou 10 cm, podle které nařežeme radýlkem pruhy po šířce na protější straně od sebe.
-
Jablka omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kostičky, dáme do mísy nasypeme k nim skořicový cukr, vanilkový puding a promícháme. Naneseme je na kraj u sebe a zavineme, opatrně od středu na obě strany vytlačíme vzduch a pevně zaděláme konce. Jeden proužek položíme na závin, druhý vynecháme a tak pokračujeme do konce. Potřeme rozšlehaným vejcem mašlovačkou po šířce 2,5 cm a na potřené těsto vejcem položíme jeden uříznutý dlouhý pruh. Proužky, které jsou pod pruhem, dáme ze závinu dolů, znova potřeme a položíme druhý pruh, zase přehneme proužky, které jsou pod pruhem a naposledy pomažeme už celý zbytek závinu, položíme třetí pruh a přitiskneme proužky přes pruh. Každým pruhem se proužky zmenšují.
-
Závin dáme na plech s pečícím papírem a celý ho potřeme vejcem, dáme do vyhřáté trouby do druhé drážky na 200°C a pečeme do zlatova.