
Suroviny
- 250 ml mléka
- 150 g cukru
- 500 ml smetany
- špetka soli
- 80 g čerstvé máty
- 5 žloutků
Postup přípravy receptu
-
Zahřejeme mléko, cukr, 250 ml šlehačky a sůl. Až bude teplé přidáme mátové lístky. Počkáme až máta pustí barvu a pak odstavíme na 1 hodinu. Po hodině vyndáme lístky a pořádně je vymačkáme.
-
Do směsi přidáme zbytek smetany a ještě jednou ohřejeme. V hrnci rozmícháme žloutky a pomalu za stálého míchání přidáváme ohřátou mátovou směs.
-
Připravíme si jiný hrnec s vodou ( na vodní lázeň) a vodu uvaříme, když začne vřít dáme do vody druhý hrnec s mátovou směsí, zmírníme teplotu a mícháme neustále do té doby, než nám přijde, že směs začíná houstnout (cca 5 minut).
-
Po zhoustnutí dáme hrnec s mátovou směsí do ledové lázně a opět mícháme dokud směs nebude studená. Směs dáme do lednice vychladit a poté můžeme dát do zmrzlinovače.
Poznámka od kuchařky
Než dáme směs do zmrzlinovače, můžeme přimíchat nastrouhanou čokoládu.









