Velikonoční Jidáše

65
- reklama -

Suroviny
1-5 porcí

500 g hladké mouky
60 g cukr krystal
1 vanilkový cukr
40 g droždí čerstvé nebo 1 sáček sušeného
2 dcl smetany na šlehání 31%
1 dcl voda
2 žloutky
1 citronová kůra
150 g máslo
1/2 lžičky soli
med
rum ( med s rumem na potření, dle potřeby )

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy přesijeme mouku, osolíme,uděláme důlek vložíme žloutky a citronovou kůru. posypeme cukrem a vanilkovoým cukrem a sušeným droždím, lehce promísíme.

  2. Mléko, máslo a vodu ohřejeme, až se máslo rozpustí a je teplé. Teplou směsí zaděláme těsto. Můžeme zadělat i v robotu s malými otáčkami. V ruce hněteme vařečkou, až se v něm dělají bubliny.

  3. Lehce posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout v teple.

  4. Z čerstvého droždí musíme nejdříve udělat kvásek, droždí, trošku mléka a cukru, jakmile vzejde, přidáme do těsta, dál je postup stejný.

  5. Vykynuté těsto dále již nezpracováváme. Utrhujeme kousky cca 50g. Ušouláme provázek o průměru 1 cm a zatočíme do šneku, konec zaštípneme do šneku, aby se nám neroztočil.

  6. Na plech dáme pečící papír nebo ho jen potřeme máslem.

  7. Poklademe šneky a pečeme při 185°C asi 20 minut, až zezlátne. Ještě horké šneky potíráme medovou směsí.

  8. Pocukrujeme moučkových cukrem.

Poznámka od kuchařky

je to moc dobré dobrou chuť.

🙂