
Suroviny
- Korpus:
- 120 g hladké mouky
- 150 g cukru písek
- 5 vajec
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- 30 g kakaa
- krém:
- 125 g másla
- cukru moučka podle chuti
- 250 ml mléka
- 5 rovných lžic polohrubé mouky
- falešná marcipánová hmota
- potravinářské barvy
- broskvová marmeláda
- mandarinkový kompot
Postup přípravy receptu
-
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, minimálně 5 minut. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku. Těsto nalijeme do 25cm dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 minut na 150°C.
-
Necháme pomalu chladnou nejprve v pootevřené troubě, potom na mřížce dnem nahoru – pak se vám korpusy nepropadnou.
-
Vychladlý korpus prořízneme, potřeme marmeládou, krémem (cca 1/3 si necháme), poklademe mandarinkami, přiklopíme vrchní částí a dort rozkrojíme na 2 poloviny. Obě pomažeme rovnoměrně krémem.
-
Necháme v lednici ztuhnout a potáhneme a ozdobíme marcipánem.
-
Krém:
V mléce důkladně rozmícháme mouku a provaříme hustý bešamel. Necháme vychladnout a všleháme postupně do másla utřeného s cukrem a kakaem.
Poznámka od kuchařky
Kolegyně potřebovala dortík pro dva oslavence k 65.narozeninám – ona má ráda růže, on je životním fandou letadel…a prý „Starej se :))“. Letadlo plundrující záhon růží jsem po chvíli přemýšlení vyloučila, snad se jim bude tato varianta líbit více.
potahovací hmota: http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc…