Nadívané hovězí hrudí

120
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g hovězí hrudi (vcelku)
4 plátky toustového chleba
1 vejce
4 lžíce mléka
4 lžíce másla
8 plátků sušené šunky
1 cibule
muškátový květ
pepř
petrželka
2 lžíce hladké mouky
sůl
vývar (nebo voda)

Postup přípravy receptu

  1. Pečivo nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem.


    Zobrazit celý recept

  2. Oddělíme bílek a žloutek a bílek vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutek utřeme s polovinou másla, špetkou muškátového květu a pepřem. Přidáme sůl, sníh a nasekanou petrželku. Dobře promícháme s pokrájenou sušenou šunkou a vlhkými kostičkami pečiva.

  3. Do masa vyřízneme kapsu (po vláknech) a dáváme pozor, abychom ho neprořízli (viz obr.). Vytřeme ji solí a naplníme nádivkou.

  4. Otvor zašijeme a maso na povrchu osolíme.

  5. Zbytkem másla potřeme povrch masa a vytřeme pekáček.

  6. Cibuli nakrájíme na cca centimetr silná kolečka a položíme na dno pekáčku. Na cibule položíme maso, trochu podlijeme horkou vodou nebo vývarem a vložíme do trouby, předehřáté na 220°C.

  7. Po deseti minutách stáhmeme na 170°C a pečeme 2-3 hodiny, zčásti přikryté pokličkou. Podle potřeby podléváme horkou vodou a maso obracíme.

  8. Upečené maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a udržujeme teplé, třeba v chladnoucí troubě.

  9. Výpek přecedíme a vysmahneme na tuk. Zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem. Prošleháme, snížíme teplotu na minimum a necháme 20-30 minut lehounce táhnout, až tuk vystoupí na povrch šťávy.

  10. Alobal rozbalíme, maso necháme odpočinout a krájíme na plátky, které přeléváme šťávou z výpeku.