Rybí balíčky na špejli

48
- reklama -

Suroviny
2 porce

rybí filety
citron čerstvý
sůl
olivový olej 1 lžíce
petrželka 5 snítek
Omáčka:
olivový olej 1 lžička
cibule malá
mrkev 1 větší
žampiony 3 ks větší
pór (bílá část)
sojová omáčka 5 lžic
rybí omáčka 2 lžičky
víno bílé suché (voda) 0,5 – 1 dcl
solamyl 1/2 lžičky
rýžové nudle

Postup přípravy receptu

  1. Rybí filety si prořízneme na větší plátky.


    Zobrazit celý recept

  2. V misce si smícháme najemno nastrouhanou kůru z půlky citronu (omytého), najemno nasekanou petrželku, olivový olej, sůl a šťávu ze čtvrtiny citronu.

  3. Touto směsí natřeme připravené filety, zavineme je do rolek( uzlíků) a zpevníme špejlemi.

  4. Do kastrolu si nalijeme vodu, přidáme nastrouhanou kůru z druhé poloviny citronu a šťávu ze zbylého citronu. Do kastrolku vložíme pařáček, položíme na něj rybí balíčky, hrnec zakryjeme čistou utěrkou (/i papírovou) a přiklopíme poklicí. Na sporáku přivedeme k varu, ztlumíme a na mírném ohni paříme asi 15 minut.

  5. V jiném hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní rýžové nudle a vaříme asi 2 min. Poté zcedíme a uchováme v teple.

  6. Mrkev, žampiony a pórek si nakrájíme na tenké plátky, cibuli na půlkolečka.

  7. Na širší pánvi si rozehřejeme olej, přidáme cibuli a mrkev a necháme pár minut restovat (mrkev začne pouštět barvu). Poté přidáme žampiony, lehce promícháme a vlijeme omáčky a víno. Necháme dojít k varu a zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody. Přidáme pórek, promícháme, dochutíme dle potřeby a odstavíme z tepla. Omáčky má být jen troška a v ní křupavá zelenina.

  8. Na talíř dáme horké rýžové nudle, doprostřed dáme omáčku a nahoru položíme rybí balíčky.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem čerpala z časopisu Kuchyně, ale recept jsem si přizpůsobila našim chutím. Kdo chce, může si do omáčky přidat kousek feferonky.

Jídlo bylo šťavnaté, chutné, lehké a přitom krásně zasytilo.