Mramorová bábovka (hrnková)

124
- reklama -

Suroviny

1,75 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
3/4 kostky Hery
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2-3 lžíce kakaa
kůra z 1/2 citronu (nastrouhaná, nemusí být)
Na vytření formy:
tuk
hrubá mouka
Na posypání bábovky:
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Formu na bábovku vymažeme tukem (já používám heru, která mi zbude )a poté vysypeme hrubou moukou.


    Zobrazit celý recept

  2. Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme tuhý sníh.

  3. Heru ušleháme do „pěny“ a postupně do ní přidáváme žloutky a oba cukry.

  4. Poté do hmoty po lžících vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva (už nešleháme, mícháme jen lžící), citronovou kůru a mléko (já dávám vždy 1 vrchovatou lžíci mouky a 2 lžíce mléka. Opravdu to dělejte jen po lžících, aby se máslo nesrazilo. Pokud by se ale někomu povede ho srazit, tak nezoufejte a pokračujte v postupu, bábovka se povede i tak).

  5. Poté opatrně vmícháme sníh z bílků.

  6. Asi tak 3/4 těsta vlijte do připravené formy. Zbylé těsto obarvěte kakaem a poté nalijte na světlé těsto. Poté vezměte lžíci a jakoby promačkávejte tmavé těsto do světlého. Udělá to ten mramorový efekt.

  7. Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte cca 50 minut, tak po 40 minutách začněte bábovku kontrolovat špejlí.

  8. Upečenou bábovku nechte vychladnout a poté ji vyklopte z formy a pocukrujte moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mám z časopisu Žena a kuchyně, jen je zde s malými úpravami. Tato bábovka je opravdu výborná. Není moc suchá a pokud vám vydrží do druhého dne, tak zjistíte, že uleželá je ještě lepší a vlhčí. U nás ale obvykle zmizí ještě v ten den. Přeji doubrou chuť a ať se vám bábovka vydaří.