Zavařujeme v papiňáku (tlakovém hrnci)

42
- reklama -

Suroviny

Různé nepřezrálé ovoce-měla jsem meruňky
na nálev:
na 1 l vody
32 dkg cukru

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě si rozvaříme cukr a necháme vystydnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Meruňky opláchneme, nožíkem rozřízneme, vypeckujeme, naskládáme do sklenic, zalijeme chladným nálevem 5 mm od vršku sklenice a zavíčkujeme.

  3. Na dno 7 l papiňáku dáme pařáček na knedlíky, přilijeme 400 ml horké vody, naskládáme sklenice- vejdou se 3 ks/720 ml, uzavřeme tlakovou poklicí, zapneme sporák a od doby varu, až začne hrnec nejvíce syčet, necháme na plný výkon vařit 4 minuty.

  4. Pak hrnec vypneme, za minutu odpustíme tlakovým ventilem zbytek vzduchu a otevřeme. Sklenice vyndáme, otočíme na podložku víčkem dolů a necháme zchládnout.

Poznámka od kuchařky

Sladkost nálevu si přizpůsobíme dle toho, jak je ovoce sladké. Tyhle meruňky byly skoro bez chuti:-(

Většinou zavařuji ovoce a zeleninu nebo hříbky po menších částech a je škoda na pár skleniček zahřívat troubu. Tento způsob používám už přes 30 let a jsem spokojená. Jen se nesmíte bát papiňáku!

Jsou tady 2 príma recepty na zavařování, které přidávám do podobných receptů:-)