Kynuté koláče višeň

98
- reklama -

Suroviny
4 větší koláče

TĚSTO:
300 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
200 ml mléka
80 g rozpuštěné Hery nebo jiného tuku
2 vejce
2 vrchovaté lžíce cukru krupice
špetka soli
21 g čerstvého droždí
višně
Na drobenku:
mouka
cukr
máslo
Na potření okrajů:
rozkvedlané vejce
lžička mléka

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny dáme nejdříve mléko, vejce, máslo, poté mouky smíchané s cukrem a solí a nakonec navrch rozdrobíme droždí. Zapneme program Příprava těsta.


    Zobrazit celý recept

  2. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 části, z každé části ručně uděláme kulatý koláč a položíme na plech na pečící papír (na 1 plech se vejdou 2 koláče).

  3. Na koláč klademe višně jednu vedle druhé, mírně je nakonec zatlačíme do těsta. Vydatně posypeme drobenkou a kraje koláčů potřeme vejcem s mlékem.

  4. Necháme kynout než se vyhřeje trouba a pečeme na 200°C cca čtvrt hodinky. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme okraje a do koláčů párkrát píchneme špejlí, aby se něco z povrchu vsáklo do koláče.

  5. Drobenka: Do másla řádně zahněteme tolik mouky a cukru, aby jsme měli jednotnou tuhou kouli (mouka a cukr v poměru asi 1:1, já dávám víc cukru než mouky). Dáme na chvíli do ledničky. Potom drobenku strouháme na hrubém struhadle rovnou na koláče.