
Suroviny
2 velké porce
- 1 vepřové srdíčko
- 10 dkg slaniny
- 1 PL oleje
- 1 cibule
- 1 hrst sušených hříbků – nemusíte předem namáčet
- konzerva hrášku (malá)
- 1 kostka zeleninového bujonu nebo masoxu
- 1 zarovnaná polévková lžíce hladké mouky
- 2 dl smetany na vaření
- sůl
- pepř
- libeček
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na širší špalíčky, cibuli na půlměsíčky a v hrnci na polévkové lžičce oleje necháme 3 minutky osmahnout.
-
Srdíčko opláchneme, zbavíme tučných částí, nakrájíme na tenčí nudličky, přidáme k osmahnuté směsi do hrnce, dáme sušené hříbky a promícháváme, než se maso zatáhne (dostane šedavou barvu).
-
Zalijeme 3 dl horké vody, rozdrobíme kostku bujonu, hrnec uzavřeme a jakmile začne ventil hodně syčet, ubereme na malý plamen a vaříme 20 minut.
-
Poté hrnec odstavíme, vypustíme ventil a otevřeme.
-
Ve 2 dl smetany rozmícháme polévkovou lžíci hladké mouky, vlijeme do hotového masa, přidáme hrášek bez nálevu a ještě 5 minut bez pokličky vše provaříme. Dle potřeby dochutíme a můžeme podávat s rýží nebo se hodí i knedlík,popřípadě těstoviny.
Poznámka od kuchařky
Je to celkem rychlé a finančně nenáročné jídlo. Vepřové srdíčko stojí kolem 45,-Kč/kg. Pokud nemáte papiňák, vaříte v obyč. hrnci 3/4 hodiny, ale opatrně- musíte hlídat a doplňovat tekutinu a občas zamíchat.