Srdíčko z papiňáku na smetaně a hrášku

85
- reklama -

Suroviny
2 velké porce

1 vepřové srdíčko
10 dkg slaniny
1 PL oleje
1 cibule
1 hrst sušených hříbků – nemusíte předem namáčet
konzerva hrášku (malá)
1 kostka zeleninového bujonu nebo masoxu
1 zarovnaná polévková lžíce hladké mouky
2 dl smetany na vaření
sůl
pepř
libeček

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na širší špalíčky, cibuli na půlměsíčky a v hrnci na polévkové lžičce oleje necháme 3 minutky osmahnout.

  2. Srdíčko opláchneme, zbavíme tučných částí, nakrájíme na tenčí nudličky, přidáme k osmahnuté směsi do hrnce, dáme sušené hříbky a promícháváme, než se maso zatáhne (dostane šedavou barvu).

  3. Zalijeme 3 dl horké vody, rozdrobíme kostku bujonu, hrnec uzavřeme a jakmile začne ventil hodně syčet, ubereme na malý plamen a vaříme 20 minut.

  4. Poté hrnec odstavíme, vypustíme ventil a otevřeme.

  5. Ve 2 dl smetany rozmícháme polévkovou lžíci hladké mouky, vlijeme do hotového masa, přidáme hrášek bez nálevu a ještě 5 minut bez pokličky vše provaříme. Dle potřeby dochutíme a můžeme podávat s rýží nebo se hodí i knedlík,popřípadě těstoviny.

Poznámka od kuchařky

Je to celkem rychlé a finančně nenáročné jídlo. Vepřové srdíčko stojí kolem 45,-Kč/kg. Pokud nemáte papiňák, vaříte v obyč. hrnci 3/4 hodiny, ale opatrně- musíte hlídat a doplňovat tekutinu a občas zamíchat.