
Suroviny
2 porce
- 2 kuřecí stehna s kostí
- sůl
- 1 lžíce čerstvého oregana
- provensálské koření (nemusí být)
- 250 g cherry rajčat
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžička másla
- 1 lžička rajčatového protlaku
- rýže
- sůl
- 2 hřebíčky
Postup přípravy receptu
-
Asi 10 rajčátek si nakrájíme na plátky. Česnek si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
-
Kuřecí stehna očistíme a opatrně z nich odhrneme kůži.
-
Stehna si osolíme, posypeme oreganem a poklademe plátky rajčat a česneku. Kůži opatrně přetáhneme zpátky a stehna shora posypeme špetkou provensálského koření a lehce osolíme.
-
Připravená stehna dáme do parní nádoby a přiklopíme. Do parního hrnce dáme vodu dle návodu, přidáme nádobu s kuřaty a necháme pařit asi 40 min.
-
Rýži si propláchneme vodou, necháme okapat a dáme do přídavné nádobky na rýži. Poté rýži zalijeme vodou (1 díl rýže na 1,5 dílu vody – dle rýže). Rýži osolíme a přidáme hřebíček.
-
Po 40 min. paření kuřete si ze spodní nádoby hrnce slijeme vývar do hrnku.
-
Rýži si dáme do parního hrnce – pod kuře – a necháme ještě asi 20 min. pařit.
-
Mezitím si v kastrolku rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a uděláme si světlou jíšku. Tu zalijeme částí vývaru z hrnečku a necháme asi 15 min. provářet.
-
Na malé pánvi si rozehřejeme kousek másla a na něm orestujeme pokrájený česnek a na čtvrtky pokrájená rajčata. Poté přidáme lžičku protlaku, lehce orestujeme a vše přendáme do provařené šťávy v kastrolku. Šťávu dle chuti dosolíme, přidáme pokrájené oregano.
-
Hotové kuře buď na talíři přelijeme šťávou s rajčaty, nebo si dáme porce kuřete ještě na chvíli do hotové šťávy prohřát a pak servírujeme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Teď v letních dnech si ráda dělám jídla, u kterých nemusím trávit moc času a po kterých mi nebude moc těžko. Proto jsem zkusila tuto variantu.
Rajčatový protlak se dávat nemusí, ale jídlo má od něj nejen pěknou barvu,ale i dobrou chuť. Místo něj, se může do hotové šťávy přidat pát kapek citronové šťávy.
Stehna si lze vykostit- zkrátí se tím doba paření, nebo je naříznout v kloubu, aby se lépe přohřívala. Lze použít i maso bez kůže.