Suroviny
- Rozpis na korpus na 1 vejce ( suroviny násobte množstvím vajec, která použijete dle velikosti formy):
- 1 vejce
- 37.5 g cukru krupice
- 20 g hladké mouky
- 5 g hrubé mouky
- 12.5 g oleje
- 7.5 g kakaa nebo mletých mandlí nebo ničeho:-)
- krém ( rozpis na klasickou kulatou formu cca 23 cm):
- 3 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce studeného mléka
- 3 žloutky
- 1 máslo
- 2 lžíce kakaa, nebo čokoláda nebo maliny, jahody ( prostě cokoliv vás napadne)
Postup přípravy receptu
-
korpus:
bílky s cukrem vyšleháme do tuhého sněhu až nám začnou tvořit špičky,
žloutky postupně vyšleháme s olejem do pěny,
do pěny ze žloutků a oleje postupně přisypáváme mouku a bílky a opatrně vymícháme. -
Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 1 hodinu, zkoušíme špejlí.
-
krém:
žloutky s mlékem a cukrem a kakaem (případně čokoládou) šleháme do pěny nad párou (ale tak, aby se nám žloutky nesrazily),
do vychladlé směsi zašleháme máslo a pokud děláme krém ovocný, nedáváme ke žloutkům kakao, ale maliny, či jiné ovoce zašleháme až při zašlehávání másla.
Poznámka od kuchařky
jjako potahovou hmotu jsem zkoušela Formix mandlový( chuťově dobrý, ale trhá se), Pasta Damu ( je pružná, ale blbě se vyvaluje a moc nechutná) a Smartflex Velvet ( ten je asi nejlepší- je pružný a chutný, jen je těžké dostat ho z kyblíku ven). Sama si potahovací hmotu nevyrábím, jednak se mi nechce, cenově to není zas takový rozdíl a není sněhově bílá, ale smekám před dortařkama, které se domácí hmotou piplají:-)