Kečup Standard a dle Rettigové

55
- reklama -

Suroviny

Kečup Standard:
2 kg rajčat
4 velké cibule
1 lžíce sladké červené papriky
12 dkg cukru
2 lžíce soli
6 hřebíčků
6 kuliček pepře
1/8 l octa
Kečup dle Rettigové:
1 kg rajčat
1/8 l octa
4 dkg cukru
2 dkg soli
1/2 dkg hřebíčku
1/2 dkg nového koření
1/2 dkg pepře
2-3 listy šalvěje lékařské
trochu bazalky, tymiánu a saturejky

Postup přípravy receptu

  1. Kečup Standart : Rajčata omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky, dáme do velkého hrnce a přidáme nakrájenou cibuli, sůl, červenou papriku, rozemleté koření a rozvaříme. Rozvařená rajčata rozmixujeme tyčovým mixerem a protřeme do druhého hrnce přes síto. Protlak odpaříme do požadované hustoty, ale musíme počítat, že ho zředíme octem. Když máme požadovanou hustotu přidáme ocet s cukrem, krátce povaříme a nalijeme do láhví, které nahřejeme v troubě, ihned zaděláme, láhev překlopíme dnem vzhůru, položíme na ručník a necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Kečup dle Rettigové děláme stejně, rajčata s rozemletým kořením a šalvějí, bazalkou, tymiánem, saturejkou,solí rozvaříme, rozmixujeme a přecedíme. Povaříme krátce s cukrem a octem a naplníme do lahví.

  3. Kečup Standard je vynikající na jídlo, má nádhernou chuť. Kečup dle Rettigové používáme především na ochucování omáček a při různém ochucování masa, je hodně aromatický.

Poznámka od kuchařky

Jestli Rettigová opravdu dělala takhle kečup nevím, ale já ho tak dělám přes 40 roků a budu dále.