Suroviny
cca 4-5, jinak podle počtu strávníků
- 4 – 5 kuřecích stehen nebo čtvrtek
- cca 500 g ochucené šlehané sekané
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- sladká paprika, drcený kmín, mletý pepř dle chuti (nebo koření na kuře)
- sůl
- 1 plnější lžíce másla
- menší brambory, zhruba pro 4 osoby
Postup přípravy receptu
-
Větší kuřecí stehna očistíme a do vrchní části stehen uděláme nad kostí hlubokou kapsu, kterou naplníme hotovou šlehanou sekanou (např. z Globusu). Stehna nemusíme nijak zajišťovat, náplň v kuřeti bez problémů zůstane, maximálně během pečení maličko povyleze. Stehna okořeníme a mírně osolíme, naskládáme do pekáčku s pokrájenou cibulí a česnekem, přidáme lžíci másla a podlijeme troškou vody.
-
Pekáček zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 35-40 minut. Pak do pekáčku pod stehna nasypeme očištěné menší brambory a mírně je osolíme (dle slanosti výpeku), větší brambory můžeme přepůlit, nové brambory nemusíme loupat, stačí dobře vydrbat kartáčkem. K bramborám můžeme vložit například i snítku rozmarýnu nebo tymiánu.
-
Pekáček již necháme odklopený a dopékáme do změknutí brambor a zezlátnutí stehen. Podle potřeby podléváme, je-li třeba a stehna přeléváme výpekem.
Poznámka od kuchařky
Návštěva přivezla syrovou šlehanou sekanou, na kterou se nedostalo, protože masa na gril bylo dostatek, tak jsem přemýšlel co s ní. Z grilování zbyla ještě syrová nevykostěná stehna, tak se nabízel tento rychlý způsob, jak jí zkonzumovat a výsledek byl výborný, oběd chutnal všem a byl téměř bez práce.