Chutné vepřové kousky na rajčatech a bazalce v papiňáku

54
- reklama -

Suroviny
3 velké porce

300 g vepřového masa-měla jsem prorostlejší plecko
200 g slaniny-měla jsem gazdovskou
1 polévková lžíce tuku (-použila jsem sádlo)
1 větší cibule
4 stroužky česneku
4 polévková lžíce kečupu (-použila jsem sladký)
1 kostka zeleninového bujónu
3 rajčata
10 lístků čerstvé bazalky+lístky na ozdobení
sůl
mletý pepř
pálivá paprika na dochucení(-já jsem nedávala nic)
voda na podlévání pokrmu

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme a nakrájíme na širší kousky,slaninu na delší špalíčky,cibuli na půlměsíčky a česnek na plátky. Rajčata spaříme vařící vodou, sloupneme a nakrájíme na kostky, lístky čerstvé bazalky opláchneme a natrháme na malé kousíčky.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hrnce na rozpálený tuk dáme orestovat cibuli a slaninu. Po 3 minutách přidáme česnek, necháme tak dvě minutky, až začne vonět, přidáme maso a mícháme,než se zatáhne. Pak přidáme kečup, 1 a 1/2 dcl horké vody, rozdrobíme kostku bujonu (já ještě přidávám na vyvaření stonky libečku, co mám za tímto účelem v mrazáku).

  3. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni vaříme 15 minut. Hrnec odstavíme bokem, ochladíme, otevřeme, přidáme rajčata, dolijeme 1/2 dcl vody, znovu uzavřeme a opět pod tlakem od doby varu vaříme ještě 10 minut.

  4. Vypneme sporák po 5 minutách, až pojistka pustí hrnec otevřeme, vmícháme natrhanou bazalku, podle své chuti dokořeníme. Jako příloha se hodí rýže, těstoviny, špecle, my jsme měli noky od včerejška.

Poznámka od kuchařky

Verze pro obyčejný hrnec-postup stejný až po rozdrobení bujonu,jen vody dáte tolik,aby bylo maso do poloviny ponořené a za občasného promíchání a doplnění tekutiny vaříte pod pokličkou asi 40minut(záleží na druhu masa)Pak přidáte rajčata a ještě 15minut vaříte.Závěr je stejný:-)

Původně jsem měla v plánu dělat něco podobného,ale s jiným kořením a žampiony,ale konzerva byť ještě byla v záruce byla krásně vypouklá,tak po otevření letěla tím správným směrem,já jsem dala rajčata a čerstvou bazalku a moc jsme si pochutnali.