Máslo z lískových oříšků

106
- reklama -

Suroviny

300 g lískových oříšků
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Oříšky nasypeme na pánev a za sucha opražíme. Důležité je je nespálit – proto často promícháváme vařečkou a jakmile se začnou barvit do hněda, ztlumíme plamen. Během pražení a míchání postupně začnou slupky praskat a uvolňovat se.

  2. Jakmile se místnost naplní neodolatelnou ořechovou vůní, máme téměř hotovo. Oříšky vysypeme na čistou utěrku a v ní párkrát pořádně promnene – tím je zbavíme i posledních slupek.

  3. Pamatujeme, že opražené oříšky jsou šíleně horké, takže opatrně! Oloupaná jádra nasypeme do mixéru a nezapomeneme přidat špetku soli – výroba půjde snáze a výsledná chuť bude ještě zajímavější. No a pak už nezbývá než trpělivě mixovat.

  4. Cca po 10 minutách se začne ze směsi uvolňovat oříškový olej a po dalších 10 minutách máme krásně krémovou pastu, která je naprosto neodolatelná. Skladujeme ve skleničce při pokojové teplotě, lednice není nutná.

Poznámka od kuchařky

Máslo je naprosto vynikající, samotné, na chleba, do zmrzliny,.. ta chuť je prostě neskutečnáhttp://tankavari.blogerka.cz/Pomazanky-omacky/Deli…