
Suroviny
4 porce
- Hovězí plátky z kýty 600 g (po 150 g 4 ks)
- cibule 2 větší
- rajčata čerstvá 6 – 7 ks (dle velikosti)
- žampiony sterilované krájené – malá plechovka
- sůl
- pepř mletý bílý
- provensálské koření
- olej 3 lžíce
- mouka hladká 2 lžíce
- hořčice dijonská 1 lžička
- vývar (voda) na podlití
Postup přípravy receptu
-
Hovězí plátky si jen zlehka naklepeme ( neklepeme je do tenka ), osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením.
-
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno.
-
V kastrolu si rozehřejeme olej a plátky masa na něm zlehka opečeme. Maso se má jen zatáhnou ( zešednout ). Opečené plátky odložíme na talíř.
-
Do horkého výpeku si nasypeme nakrájenou cibuli a restujeme jí do červena – pozor na připálení. Poté do kastrolu vložíme plátky masa, vše podlijeme horkým vývarem ( vodou ) – do 2/3 výšky masa, zlehka osolíme, dusíme do měkka. Během dušení přiléváme dle potřeby vývar. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.
-
Šťávu z masa vydusíme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme a zalijeme studeným vývarem. Šťávu pečlivě rozmícháme, dáme na 15 minut provářet. Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník. Zahustit lze i moukou rozmíchanou ve trošce studené vody – pak prováříme asi 20 minut.
-
Během prováření šťávy si rajčata na špičce lehce nakrojíme do kříže a zalijeme je vroucí vodou. Po pár minutách je vyjmeme a rajčata oloupeme. Oloupaná rajčata rozkrojíme na poloviny, vyjmeme měkký obsah ( použijeme jej třeba do salátu ) a zbylá rajčata si nakrájíme na větší kusy.
-
Do přecezené šťávy vmícháme hořčici, špetku čerstvého tymiánu nebo provensálské koření, zcezené žampiony, asi 2 lžíce nálevu a necháme jí dojít k pomalému varu, poté přidáme pokrájená rajčata a už jen zlehka zavaříme – šťáva má mít na povrchu tuk a rajčata nemají být rozvařená. Šťávu dle chuti doladíme špetkou čerstvě mletého pepře a solí. Šťáva nemá být hustá jako omáčka, ale jen lehká, s glancem (tukem) na povrchu.
-
Do hotové šťávy vložíme plátky masa, necháme je prohřát a podáváme třeba s rýží, těstovinami, bagetou. My jsme si ještě udělali lehký zeleninový salát.
Poznámka od kuchařky
Recept je z části můj a z části z kuchařky.
Nejsem nijak zastáncem sterilovaných jídel a celkem všeho z konzerv, ale tady jsou sterilované žampiony na místě. Dodají jídlu lehký šmrnc a jídlo není tolik houbové, jako by bylo z čerstvých žampionů.
Do hotového pokrmu, lze nakonec ještě vmíchat dobrou zakysanou smetanu.