
Suroviny
4 porce
- 1 hrnek malin
- 200 ml smetany 33%
- 1 vanilkový lusk
- 2 vejce
- špetka soli
- cukr krupice dle chuti
- 1 lžíce Solamylu či Maizeny
- 1 piškotový korpus kupovaný
- lžíce brandy či rumu (pro „dospělou“ variantu)
Postup přípravy receptu
-
Smetanu přivedeme k varu spolu s rozříznutým vanilkovým luskem. Odstavíme z ohně, lusk vyjmeme a vyškrábneme vnitřek lusku do smetany.
-
Poté smícháme žloutky se škrobem, pomalu vlijeme za stálého míchání smetanu, osladíme dle chuti a nalijeme zpět do kastrůlku. Za stálého míchání povaříme na hustý krém.
-
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, poté postupně přidáváme cukr krystal podle chuti a zašleháme do sněhu.
-
Do pohárů rozdělíme maliny, přidáme vrstvu vanilkového krému, poklademe kousky korpusů a zastříkneme alkoholem.
-
Nakonec dáme lžicí sněhovou čepici a vše necháme na 1-2 minuty zapéct v troubě pod grilem.
Poznámka od kuchařky
zdroj: časopis Albert – upraveno
Smetanu, škrob a vanilkový lusk lze nahradit jednodušší variantou mléka, vanilkového pudinku s kapkou vanilkového aroma pro zvýraznění vanilkové chuti.
Místo kupovaného korpusu jsem použila kousky kakaového korpusu z dortů, které schovávám na mrazáku pro takovéto příležitosti.
V původním receptu se krém nechá vychladnout a zapéká se až studený pohár, nás ale večer honila mlsná, s chlazením jsem se nezdržovali a během 30min. bylo uvařeno i snězeno 🙂