Tymiánové vepřové kotlety s cuketkou a rajčaty

28
- reklama -

Suroviny
4 porce

Vepřové kotlety 4 ks
sůl
pepř bílý mletý
cibule 2 ks
česnek – 1 větší stroužek
rajčatový protlak 2 lžičky
olej 2 lžíce
tymián čerstvý – 2 snítky (nebo lžička sušeného)
rajčata – 5 větších
cuketa 1 mladá ( do 20 cm)
olivový olej 1 lžička
mouka hladká 1 lžíce
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety si lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli a česnek si oloupeme a nakrájíme na jemno. V kastrolu si rozehřejeme olej a z obou stran na něm orestujeme připravené kotlety. Kotlety vyjmeme a odložíme na talíř.


    Zobrazit celý recept

  2. Do tuku si nasypeme cibuli a restujeme jí dozlatova, pak přidáme česnek, necháme chvilku rozvonět, přidáme protlak, rychle jej orestujeme (aby nám nezhořkl) a ihned zalijeme horkou vodou (asi do výšky 2 cm).

  3. Poté vložíme maso a pokud je potřeba, tak ještě trošku podlijeme vodou (maso nesmí být úplně potopené). Přidáme tymián, 1 na čtvrtky pokrájené rajče, lehce osolíme, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka.

  4. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla. Šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme a podlijeme studenou vodou a necháme asi 15 minut pomalu provářet nebo si šťávu z pod masa zahustíme moukou, rozmíchanou ve troše studené vody.

  5. Provařenou šťávu si propasírujeme přes cedník, dle chuti dosolíme (můžeme přidat i prolisovaný stroužek česneku) a necháme chvilku mírně provářet, aby nám šťáva pustila glanc. Poté do šťávy přidáme maso a necháme je prohřát.

  6. Mezitím si zbylá rajčata na špičce nakrojíme do kříže a spaříme horkou vodou. Po pár minutách si rajčata prudce ochladíme a oloupeme je.

  7. Rozkrojíme je na půl, lžičkou vyndáme jadérka a zbylou dužinu pokrájí na širší proužky. Mladou cuketu si pečlivě umyjeme (nemusí se loupat) a pokrájíme jí na půl kolečka.

  8. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, přidáme na něj pokrájenou cuketu, lehce jí osolíme a prudce jí pár minutek restujeme. Poté přidáme nakrájené proužky rajčat, rychle je prohřejeme – zelenina nesmí být měkká a rozvařená – a přidáme jí do hotové šťávy s masem.

  9. Šťávu přivedeme k varu a ihned vypneme. Do hotového jídla můžeme přidat ještě pár lístků čerstvého tymiánu. Hotové jídlo podáváme s rýží, vařenými bramborami nebo s kuskusem.

Poznámka od kuchařky

Na zahrádce nám zraje spousta zeleniny a tak jsem jí hojně používám k vaření. Toto je jedna z variant.

Recept vypadá díky své délce složitě, ale opět jsem se ho snažila rozepsat i pro ty, co s vařením začínají ;-).