
Suroviny
3 litry polévky
- 1 větší květák
- kmín drcený
- 1 vejce
- sůl
- muškátový květ
- petrželka
- pažitka
- nastrouhaná kořenová zelenina
- hladká mouka podle hustoty těstíčka na nočky
- 30 g slaniny
Postup přípravy receptu
-
Dáme si vařit do vody omytý větší květák, přidáme drcený kmín a pak ke konci vaření přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, sůl, muškátový květ a dovaříme do měkka.
-
Květák poté rozdělíme na dvě části, menší – jednu část ponecháme do polévky, druhou – větší část pak použijeme na květákové placky.
-
Z mouky, slaniny a vejce si uděláme hustší těstíčko na malé nočky, které pak malou lžičkou zavaříme do polévky. Nakonec přidáme pokrájenou petrželku a dochutíme.
Poznámka od kuchařky
Podáváme s pečivem, aneb pak z květakovými plackami, které se zhotoví z druhé poloviny těsta. Poté jsem udělala ještě květákové placky, které za chvíli dodávám na tyto stránky.Z jednoho květáku většího jsou pak celkově 3 litry polévky a asi 20 malých květákových placiček.