Rakytníkový sirup

74
- reklama -

Suroviny

3 l vylisované šťávy rakytníku
4,5 kg cukru
3 lžíce kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Plody rakytníku rozdrtíme a propasírujeme. Vylisovanou šťávu zahřejeme, přidáme cukr a mícháme do rozpuštění. Přidáme kyselinu citronovou, ohřejeme na 80°C. V troubě nahřejeme sklenice, naplníme šťávou, uzavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru.


    Zobrazit celý recept

  2. Vymačkané slupky se semínky dáme na plech a na sluníčku usušíme. Často je obracíme. Usušené je rozemeleme na jemnou moučku, která je zdravá a voňavá.

  3. Můžeme udělat rakytníkový med: 1 lžička namleté moučky se smíchá s 10 lžičkami medu. Můžeme také udělat rakytníkovou medicínu: 1 litr šťávy a 1,5 kg cukru mícháme do rozpuštění a plní se do lahví. Musí být uložený v chladu, užívá se 1 lžička denně.