Tilapie na alsaský způsob

38
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 filety tilapie
100 g libovějšího uzeného boku
4 lžíce másla
200 ml sladšího bílého vína (polosuché)
sůl
bílý pepř
případně koření na ryby – vřele doporučuji novou směs Kotányi „Ryby citrónově svěží“, kterou jsem použila (obsahuje citrón, pepř a mátu)

Postup přípravy receptu

  1. Filety osušíme, osolíme a okořeníme. Poskládáme je do zapékací misky, vymazané máslem a poklademe silnějšími plátky uzeného boku. Na každý plátek ryby rozdělíme zbylé máslo a vložíme do maximálně rozpálené trouby.


    Zobrazit celý recept

  2. Po deseti minutách, když se tuk začne škvířit, zalijeme malým množstvím bílého vína. Víno se začne prudce odpařovat, přelijeme jím i ryby a tento postup opakujeme po 3-5 minutách, dokud není ryba zlatavá a víno spotřebované. V misce by měla zůstat mírně zahuštěná šťávička, kterou při podávání přeléváme rybí filety.

Poznámka od kuchařky

Recept pochází z knihy Muž v zástěře Achille Gregora, v níž je tímto způsobem připravováno kapří maso. Protože autor tuto kuchařku pojal víceméně jako krásnou literaturu a neudává množství surovin, upravila jsem předpis tak, aby podle něj uvařil každý, i začátečník.

Recept je možné aplikovat na jakéholi rybí filety, mořské i sladkovodní.