
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg vepřové krkovice (plecko, kýta)
- 2 lžíce směsi koření na vepřové maso (dovoz Řecko)
- (oregano, římský kmín, hřebíček, sušený česnek, sušená cibule)
- 1 kelímek sladké smetany na vaření 12%
- olivový olej
- hladká mouka
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso si nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm. Kostky masa posypeme směsí koření (poměr surovin není znám – tajemství výrobce) osolíme a zalijeme asi 1 dl olivového oleje a dobře promneme, tak aby bylo maso pokryto směsí koření oleje a soli. Maso necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne.
-
Kostky masa orestujeme na pánvičce, aby se maso zatáhlo, a necháme ho opékat do zlatavé barvy – často mícháme, aby se maso nespálilo.
-
Po opečení přendáme do hrnce a podlijeme trochou vody, tak aby maso bylo ponořeno jen do poloviny. Dusíme pod pokličkou, dokud maso není krásně měkké (doba dle druhu použitého masa).
-
Jakmile je maso měkké tak přidáme kelímek sladké smetany, ve které rozmícháme 1 lžíci hladké mouky. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 – 15 minut. Na závěr velmi voňavou omáčku dle chuti a potřeby dosolíme. Podáváme s bramborem vařeným ve slupce nebo rýží.
Poznámka od kuchařky
Dárek z Řecka potěšil.
Velmi voňavá směs koření, velmi netradiční chuť.
Použita byla na kostky nakrájená vepřová krkovice – maso zůstalo vynikající a šťavnaté.