
Suroviny
2 litry
- patka staršího chleba
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 menšího celeru
- 1 menší kedlubna
- 1 lahůdková cibulka
- 1 vejce uvařené natvrdo
- 0,5 kg vepřových kostí – vývar
- 1 lžička Vegety (nemusí být)
- drcený kmín
- majoránka
- pažitka
- olej
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Patku chleba si nakrájíme na menší kostičky, cibuli nadrobno, česnek na plátky a celer s kedlubnou nastrouháme.
-
Do hrnce na oleji dáme opéct anglickou slaninu nařezanou na proužky, přidáme cibuli, osmažíme jí do růžova a dáme chleba, který také trochu osmažíme, zalijeme menším množstvím vody, dáme kmín a necháme vařit, dokud se chleba nerozvaří.
-
Pak dolijeme do 2 litrů vývar z kostí a přidáme zeleninu, česnek, lahůdkovou cibulku nakrájenou na kolečka i se zelenou částí, stále vaříme a nakonec ochutíme solí, Vegetou a nasekaným vajíčkem.
-
Vypnutou polévku už jen posypeme pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Moje improvizace, polévka je chutná a až zbyde patka chleba určitě jí budu vždy opakovat. Nic se nemá vyhodit, ani patička chleba-já je buď posílám koňům, ale od této polévky ho budou mít zajisté méně.









