
Suroviny
- Palačinky:
- 400 ml mléka
- 200 g měkkého tvarohu
- 1 celé vejce
- 2 rovné lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce celozrnné mouky
- 7 lžic hladké mouky
- špetka soli
- Náplň:
- 1 dýně Hokkaido
- 4 lžíce třtinového cukru
- 70 g másla
- 3 hřebíčky
- kousek skořice
- 2 lžíce zakysané smetany (nebo 100 ml sladké)
- K servírování:
- měkký tvaroh
- citronová šťáva
- javorový sirup (poměr 1:1) na polití
- moučkový cukr na posyp
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí na těsto vyšlehat řidší těsto a nechat ho odpočinout, než se udělá náplň. Pokud byste měli pocit, že je mouky málo, přidejte, ale pozor, celozrnná mouka zhutní postupně!
-
Na náplň: do kastrolu rozpustit máslo, zasypat cukrem, až je z něj karamel, vsypat dýni na kostky a pořádně obalit.
-
Přidat koření, lehce podlít vodou a pod poklicí dusit asi 10min nebo dokud není dýně měkká. Když už se rozpadá, odstavit, vlít smetanu, zamíchat.
-
Palačinky upéct na pánvi, na talíři plnit dýňovou náplní, sypat cukrem, polít citronovým sirupem a podávat s kopečkem měkkého tvarohu pro osvěžení.
Poznámka od kuchařky
Byla to moje premiéra s hokkaidó, tak jsem nevěděla, jestli ji fakt můžu nechat neoloupanou. Zkusila jsem to tedy tak napůl a slupka se opravdu rozvařila a byla úplně měkká, takže příště neloupat!
K pečení palačinek jsem použila včelí vosk – viz foto. Stačilo ho malinko a žiju v domnění, že jsem to vyřešila zdravěji (než při použití oleje). Na chuti med (bohužel) nebyl znát.
Inspirace: www.varime-detem.cz