Staročeská žebírka se sladkokyselou omáčkou

99
- reklama -

Suroviny
4 porce

viz postup

Postup přípravy receptu

  1. 1. den: 1 – 2 kg žebírek nebo libovějšího vepř. boku (špička)

    nálev:

    voda, 3 bobkové listy, 5 nových koření, 10 celých pepřů, sůl

    – žebírka nařízneme až ke kosti, dáme na hodinku vařit do vody s kořením, slijeme, necháme trochu vychladnout, naložíme do marinády:

    marináda:

    Olej, kečup, plnotučná hořčice, zázvor, med, sůl, pepř, červená kari pasta – vše dáme do zavařovací sklenice a promícháme (neuvádím přesné množství, každý si ochutnejte a dochuťte podle chuti – já mám raději sladší a ostřejší, takže víc medu, zázvoru a kari pasty.

    Maso dáme do pekáčku, ze všech stran potřeme řádně marinádou a necháme do druhého dne odležet.

  2. 2. den:

    Maso v pekáčku jen podlijeme vodou, hojně posypeme Staročeským kořením od Vitany a dáme na mírno péct – asi 2 hodinky.

    Pak vyjmeme na jiný pekáč a necháme ve vypnuté troubě na teple.

  3. V hrnečku s trochou vody rozmícháme 2 lžičky škrobu, přidáme 2 lžíce kečupu a cukru, 3 lžíce octa balsamico, trochu sojové omáčky a asi 5 stroužků rozmačkaného česneku. Nalijeme do pekáčku s výpekem, případně dolijeme vodu do potřebné hustoty a na plotýnce necháme provařit.

    Žebírka podáváme s čerstvým chlebem a sladkokyselou omáčkou. Doporučuje se jíst rukama a řádně se oblizovat

Poznámka od kuchařky

Jen ještě dodávám pár drobností – při pečení je dobré tak v půlce pečení žebírka obrátit. Péct opravdu na mírno – mám plynovou troubu a stáhnu jí, co se dá. Během pečení – polévat šťávou.

Dobrou chuť:-))

http://recepty-od-sofie.webnode.cz/recepty/