Ryba (filé) s česneko – bazalkovou chutí, zeleninovou přílohou a dresinkem – parní hrnec

51
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 porce rybí filé
sůl
1 citron – šťáva
česnek 2 – 3 stroužky
bazalka 6 listů
máslo
•Zeleninová příloha:
Brambory 4 ks
mrkev 2 ks
brokolice
kmín celý
sůl
•Dresink:
Zakysaná smetana 100 ml
česnek 1 – 2 stroužky
sůl
bazalka 2 listy nebo zelená cibulka
pepř bílý mletý
špetka cukru (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Rybí porce si z obou stran lehce osolíme a potřeme dvěma stroužky prolisovaného česneku. Vrchní stranu ryb si pokapeme citron. šťávou, posypeme najemno pokrájenou bazalkou, na jemné plátky pokrájeným česnekem a necháme chvilku odstát.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím si oloupeme brambory a mrkev a obojí si nakrájíme na šestinky. Zeleninu opláchneme, jen lehce osušíme a posypeme solí a kmínem. Brokolici si rozdělíme na růžičky, nakrojíme jí košťály do kříže a lehce ji osolíme.

  3. Do parního hrnce dáme vodu dle návodu, do parní nádoby vsypeme brambory a mrkev a dáme na 10 min. pařit.

  4. Mezitím si do druhé parní nádoby dáme porce ryb (file) a poklademe je kousky másla. – Já si pod rybu dávám kousek pečícího papíru, který na několika místech prostříhám, aby jím mohla procházet pára.-

  5. Po 10 min. přidáme k zelenině osolené kousky brokolice, přidáme na hrnec (nahoru) druhou nádobu s rybami a dáme ještě na 7 – 10 min. pařit. Pařím jen tak dlouho, dokud není ryba i vprostřed pevná. Zůstane tak krásně šťavnatá a není zbytečně přepařená.

  6. Než se udělá rybka, tak si můžete udělat dresink smícháním zakysanky, bylinek, česneku, soli a špetky pepře.

  7. Brambory si na talíři můžeme ještě omastit máslem, anebo je přelijeme lžičkou vypařené šťávy. Podáváme s dresinkem.

Poznámka od kuchařky

•Na dnešek jsme měla slíbenou čerstvou rybu, ale bohužel se rybolov nepovedl a tak jsem svou předpřipravenou chuť realizovala na „obyčejném“ filé.

Jako rybu lze použít kapra i jiné sladkovodní ryby, ale šel by i losos.

•Ten papír pod ryby si dávám proto, že mi ryba tolik neušpiní hrnec (uvařené maso zůstává v dírkách a špatně se to myje), ale hlavně proto, že ryba se tak částečně paří na vlastní šťávě (díky papíru) a zůstává krásně šťavnatá. Papír si připravuju tak, že si vystřihnu jen o něco větší kus než je porce masa, smotám do ruličky, po obvodech do poloviny prostříhám a po rozvinutí mám pěkně dírkovaný papír.