
Suroviny
- Na omládek:
- 60 g vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 200 g hladké mouky
- 15 g droždí
- 220 g syrovátky (zbyla mi po jogurtu a domácím kefíru, překapaných na tzatziky)
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 150 g žitné chlebové mouky
- 180-190 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g ovesných vloček
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, v zavřené, asi 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin, pšeničnou mouku dosypáváme postupně, už při hnětení pekárny.
-
Znovu necháme těsto jen umíchat, vykynout jsem nechala v míse – díky většímu podílu chlebových mouk je těsto trošínku lepivější a nahřátím v pekárně by se tahle vlastnost ještě zhoršila.
-
Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba, velice mírně podsypneme moukou. Uděláme kulatý bochník, který svrchu sploštíme a žiletkou nařežeme sluníčko.
-
Bochník necháme vykynout (asi hodinu, záleží na teplotě okolí) a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/asi 45min).
Poznámka od kuchařky
Kůrka je vypečená, střída naopak měkounká. Druhý den po upečení je chleba stále velice dobrý, kůrka navíc zvláční.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/









