Mleté maso s kapustou a rýží

252
- reklama -

Suroviny
5 – 6 porcí

500 g mletého vepřového masa nebo mix vepřové s hovězím
30 g uzené slaniny
3 lžíce oleje
150 g cibule
sůl
čerstvě mletý pepř
1/2 palice česneku
400 g kapusty
100 g nevařené rýže
3 vejce (pokud budeme zapékat)
nastrouhaný sýr na povrch

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu nakrouháme, spaříme vroucí vodou a scedíme.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme olej, nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovita. Přidáme mleté maso, sůl, pepř a maso při restování vařečkou oddělujeme od sebe. Ke konci restování přidáme prolisovaný nebo jemně nasekaný česnek.

  3. Pak přidáme kapustu a propláchnutou rýži, zalijeme vodou – zhruba 2-3 dl, raději dát méně a pak třeba v průběhu dušení trochu dolijeme. Přiklopíme poklicí a necháme dusit, až je maso s rýží měkké. Tuto směs můžeme podávat takto dušenou s bramborami a např. kompotem, nebo jde pak i zapékat. Musíme ji nechat malinko zchladnout, přidáme 2-3 vejce, mírně dosolíme, zamícháme a dáme do tukem vymazané zapékací misky. Buď větší nebo jednoporcové. Taky to můžeme připravit tak, že do vymaštěné jednoporcové zapékací misky dáme na hrubší kostky nakrájené vařené brambory, na to masovou směs a zasypeme sýrem. Zapečeme ve vyhřáté troubě.

Poznámka od kuchařky

Tento recept je receptem našich babiček, jídlo je celkem levné, rychlé na přípravu a nám chutná. Koření už žádné nepoužívám, jen pepř a česnek. Pokud máme zbylou vařenou rýži, tak ji můžeme použít, ale přidáme ji až nakonec k měkkému masu.

Přidávám foto jak dušené směsi, tak i zapékané

TAKY PŘIDÁVÁM FOTO STEJNÉHO JÍDLA PRO TY, KTERÝM VADÍ KONEČNÁ ÚPRAVA JÍDLA NA TALÍŘI, NEPOTRPÍ SI NA NI A VIDÍ V TOM SNAD JEN TOUHU AUTORŮ RECEPTŮ PO BODECH. Každý si může vybrat, jak bude servírovat. Mně osobně není jedno, jak jídlo na talíři vypadá.