
Suroviny
4 porce
- 1,5 l vody
- 2-3 kostky bujonu
- (lze použít silný domácí vývar)
- 1/2 paličky česneku
- 1/2 l smetany (10%)
- 1/2 – 3/4 starší bílé bagety (nastrouhané)
- sůl
- pepř
- 2 PL hadké mouky
- trochu hl. mouky na jíšku (může se stát, že nebude potřeba, záleží na množství bagety)
- máslo
- na ozdobení opečenou slaninu či krutony
Postup přípravy receptu
-
Na troše másla opražíme 1/3 z nastrouhaného množství bagety, zalijeme horkou vodou (vývarem), dáme bujon, (při použití vývaru se už nedává), prolisujeme česnek, pokud máme hodně silný, nemusí ho být tolik a dosypeme zbytek bagety, chvilku necháme nasáknout a pak rozmixujeme.
-
Za stálého míchání vlijeme smetanu, osolíme a opepříme, necháme projít varem, ale pozor, smetana má tendenci pěnit, tak ať vám nevyletí pěna po kuchyni.
-
Pokud je česnek moc cítit, dáme trochu másla či smetany, tím trochu srazíme chuť, podáváme horkou, nejlépe v chlebu.
Poznámka od kuchařky
RADA:
1) podávejte v malém bílém chlebu (odkrojte vršek, vydlabejte střídku, můžete použít při přípravě)
2) nedělejte ji den dopředu, není dobrá, česnek vyprchá, čím čerstvější, tím chutnější.