Grilované kuře bez grilu

50
- reklama -

Suroviny

1 kuře celé (já používám chlazené 1200g)
1 PL oleje
1 PL soli

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme si troubu na nejvyšší stupeň a necháme rozehřát.

  2. Kuře si důkladně opláchneme, osušíme, uvnitř trochu osolíme, na hřbet kuřete nalijeme polévkovou lžíci oleje, rukama po celém kuřeti rozetřeme a posypeme zbytkem soli.

  3. Do kastrolu o průměru nejméně 25cm, který se hodí i na pečení v troubě, nebo pekáčku nalijeme 1 dcl vody, na to položíme nerezovou děrovanou podložkou(mřížku) pod hrnec,(viz foto) na podložku dáme kuře, vložíme do předehřáté trouby a na ¾ výkon pečeme podle velikosti kuřete 60-80 minut.

  4. Kuře během pečení neotáčíme, ani nepoléváme, jen kontrolujeme, aby v kastrolu nebo pekáčku během pečení bylo stále alespoň na dně malinko tekutiny.

  5. Po hodině můžeme do kuřecího stehýnka píchnout špejlí, pokud nám pěkně projde masem a po vpichu nevytéká růžová tekutina, máme upečeno.

Poznámka od kuchařky

Pokud nechceme jako přílohu pečivo nebo bramborový salát, který se také velice dobře hodí, můžeme na dno kastrolu nebo pekáčku dát pár na čtvrtiny rozkrojených brambor, které trošku osolíme a posypeme kmínem. Kuře opravdu chutná jako grilované. Ráda dělávám i „Kuře na soli“, které je zde v rcp také uvedeno, jen tam se mi nelíbilo, že vlastně veškerá sůl jde vniveč. Jednou jsem si ji zkusila uschovat v lednici, ale brzo žlukne. Takto upravené chutná vlastně stejně a soli potřebujeme jen polévkovou lžíci.