Suroviny
4 porce
- Omáčka
- 3 jemně nasekané stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 větší rajčata oloupaná a nasekaná nebo konzerva oloupaných nakrájených rajčat
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru (nebo podle chuti)
- 1 chilli paprička
- Rybí kuličky
- 500 g filetu z kapra
- 4 polévkové lžíce strouhanky
- 1 vejce
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
- pepř
- 3 lžíce nasekané petrželky
Postup přípravy receptu
-
Omáčka – v kastrolu osmažte na oleji česnek, přidejte rajčata, rajčatový protlak, ochuťte cukrem, solí, přidejte chilli papričku, přilejte asi půl litru vody a přiveďte k varu.
-
Během vaření omáčku ochutnávejte, pokud je dost ostrá, chilli papričku odstraňte, případně podle chuti omáčku dochuťte.
-
Rybí kuličky – rybí maso pomelte, smíchejte s ostatními přísadami, dochuťte podle svého a vypracujete tužší těsto.
-
Lžičkou odebírejte kousky a vytvořte menší kuličky.
-
Rybí kuličky vložte do vroucí omáčky a 20 až 25 minut vařte. Během vaření občas promíchejte. Příloha – doporučena rýže.
Poznámka od kuchařky
Recept je z knihy – Kniha o židovské kuchyni , autorka Claudia Rodenová
Autorka píše …….všechny orientální komunity vaří rybí kuličky nebo válečky v různých omáčkách.
Nejčastěji dělají rajskou omáčku. Uvedený recept je marocká verze.
V Egyptě dávají místo zázvoru a muškátového oříšku ½ lžičky mletého kodiandru, 1 lžičku mletého římského kmínu a 2 rozdrcené stroužky česneku.
V severní Africe přidávají menší množství dalších příchutí: muškátový květ, mletou kurkumu nebo šafrán, strouhaný čerstvý zázvor, mletou skořici a nové koření,drcený česnek….
Petrželku jsem neměl, použil jsem libeček.
Z hlavy a odřezků byla moc dobrá polévka http://www.toprecepty.cz/recept/15457-rybi-polevka…