Rybí kuličky vařené v rajčatové omáčce

91
- reklama -

Suroviny
4 porce

Omáčka
3 jemně nasekané stroužky česneku
2 polévkové lžíce oleje
2 větší rajčata oloupaná a nasekaná nebo konzerva oloupaných nakrájených rajčat
3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce cukru (nebo podle chuti)
1 chilli paprička
Rybí kuličky
500 g filetu z kapra
4 polévkové lžíce strouhanky
1 vejce
1/4 lžičky mletého zázvoru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
sůl
pepř
3 lžíce nasekané petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Omáčka – v kastrolu osmažte na oleji česnek, přidejte rajčata, rajčatový protlak, ochuťte cukrem, solí, přidejte chilli papričku, přilejte asi půl litru vody a přiveďte k varu.


    Zobrazit celý recept

  2. Během vaření omáčku ochutnávejte, pokud je dost ostrá, chilli papričku odstraňte, případně podle chuti omáčku dochuťte.

  3. Rybí kuličky – rybí maso pomelte, smíchejte s ostatními přísadami, dochuťte podle svého a vypracujete tužší těsto.

  4. Lžičkou odebírejte kousky a vytvořte menší kuličky.

  5. Rybí kuličky vložte do vroucí omáčky a 20 až 25 minut vařte. Během vaření občas promíchejte. Příloha – doporučena rýže.

Poznámka od kuchařky

Recept je z knihy – Kniha o židovské kuchyni , autorka Claudia Rodenová

Autorka píše …….všechny orientální komunity vaří rybí kuličky nebo válečky v různých omáčkách.

Nejčastěji dělají rajskou omáčku. Uvedený recept je marocká verze.

V Egyptě dávají místo zázvoru a muškátového oříšku ½ lžičky mletého kodiandru, 1 lžičku mletého římského kmínu a 2 rozdrcené stroužky česneku.

V severní Africe přidávají menší množství dalších příchutí: muškátový květ, mletou kurkumu nebo šafrán, strouhaný čerstvý zázvor, mletou skořici a nové koření,drcený česnek….

Petrželku jsem neměl, použil jsem libeček.

Z hlavy a odřezků byla moc dobrá polévka http://www.toprecepty.cz/recept/15457-rybi-polevka…