
Suroviny
- kulatozrnná rýže (arborio, carnaroli)
- silnější plátek másla
- 1 cibule (nebo 2 šalotky)
- 1/2 dýně
- suché bílé víno
- kuřecí vývar
- pepř
- parmazán (já pužívám Gran moravia)
Postup přípravy receptu
-
Na másle zesklovatit cibuli nadrobno.
Přidat očištěnou dýni na kostičky, opékat asi 5min.
-
Přisypat rýži (předtím neproplachovat, ztratila by škrob, který je nutný k vytvoření krémovité konzistence pokrmu), opět pár minut opékat (začne průhlednět).
-
Zalít vínem (cca 2,5 dcl – prostě aby bylo vše ponořené).
Až se víno odpaří, dolívat vývar, vždy jen tolik, aby byla vidět hladina, až se odpaří, znovu dolít, a takto několikrát – dokud není rýře měkká a zároveň na skus (trvá to 15-20min). Sem tam zamíchat (dle typu nádobí, v kterém se vaří).
-
Na závěr vsypat a vmíchat nastrouhaný sýr, opepřit čerstvě mletým pepřem.
Možno podávat s kopečkem zakysanky a něčím zeleným (ideálně petrželka, neměla jsem…).
Poznámka od kuchařky
Poměr dýně a rýže dle libosti.
Já jsem dělala porci pro cca 3 lidi z: 200g rýže, 2,5dcl vína, 7,5dcl vývaru a velké hrsti strouhaného sýra.
Je to výborná rychlovka, jsem hrozně překvapená, že to tu ještě není =)