![Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený_5ffa62d7a8162.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/karlovarsky-knedlik-z-televize-okoukany-a-s-uspechem-vyzkouseny_5ffa62d79772a.jpeg)
Suroviny
4 porce
- Na čtyři porce knedlíku:
- 7 rohlíků nebo housek
- 2 vejce
- 175 ml mléka
- 100 g hrubé mouky (+1 KL)
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 špetky muškátového květu
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout.
-
Po několika hodinách ho pokropíme třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.
-
Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.
-
Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
-
Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu; na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.
-
Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
-
Na kuchyňskou linku prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi.
-
Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme tvar podlouhlého knedlíku.
-
Okraje svážeme tak, aby provázek měl dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavážeme okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravíme a zformujeme stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody.
-
Po deseti minutách varu rozvážeme a odstraníme první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání.
-
Vaříme dalších 10-15 minut (podle velikosti šišek – průměru 10 cm a délce 20 cm odpovídá celkem 20 minut varu), vyndáme a odstraníme fólii. Krájíme na plátky, horké pomocí režné nitě.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem okoukala v pořadu Prostřeno, kde ho realizoval pan Jan Myšák. Tímto mu posílám poděkování za zprostředkování výtečného předpisu (nikdy jsem si nemyslela, že vytvořím tak dobrý knedlíček).