- reklama -
Suroviny
- Na nálev:
- 1 kg hub
- 1 l vody
- 40 g soli
- bobkový list
- pár celých pepřů a nového koření
- 1-2 cibule
- 1 stroužek česneku
- na povaření 1 lžíce soli na 1 l vody
Postup přípravy receptu
-
Houby nakrájíme na cca 1 cm plátky a vaříme ve slané vodě 10 min. (lžíce soli na 1 l vody). Prudce ochladíme. Okapané houby smícháme s jednou nebo dvěma cibulemi nakrájenými na měsíčky a stroužkem česneku na tenké plátky. Natlačíme do sklenic a zalejeme studeným nálevem.
-
Zatížíme, nálev musí být alespoň na prst nad houbami. Dáme do chladna a za tři, čtyři týdny je mléčné kvašení ukončené. Můžeme sterilizovat pro delší uchování.
-
Samozřejmě, tak, jako když kvasíte zelí, doporučuju zásadně nepoužívat sůl s jodem. Ztrácí to barvu a rychle měkne.
Poznámka od kuchařky
Přidávám recept na mléčně kvašené houby, který mě svěřil pan Juraj Horák s tím, abych ho uveřejnila. Myslím, že je to velmi starý a dobrý recept.
Kuchařka: MamlajdaD