
Suroviny
- 2 kedlubny
- cca 0,5 l vývaru
- 1 cibule
- 1 sýr typu Hermelín (lze i jiný určitě např. Nivu)
- 1 litr domácího kefíru – lze nahradit např. podmáslím, kyselým mlékem apod.
- mletý a celý kmín
- bílý pepř
- oblíbené bylinky do polévky (libeček, petrželku a celerovou nať)
- sůl – množství všeho dle chuti
- kousek másla
Postup přípravy receptu
-
Na másle si ve vhodném hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájenou kedluben a orestujeme.
-
Podlijeme vývarem, přidáme celý kmín a vaříme, dokud nebude kedlubna měkká tak, jak nám vyhovuje (my neradi rozvařenou zeleninu, takže to trvalo cca 10 – 12 minut – na skus).
-
V nádobce vedle si smícháme pepř, mletý kmín, bylinky a umícháme směsku. Se solí opatrně, sýry jsou slané.
-
Sýr si nakrájíme na kostičky, které v ruce ještě promačkáme, aby se rozrušila plísňová vrstva a aby směs lépe na sýru držela. Kousky sýru obalíme ve směsce a na chvilku odložíme.
-
Mezitím si do kefíru dáme několik lžic horkého vývaru a rozmícháme, aby se polévka nesrazila, pak vše vlijeme do polévky za neustálého míchání.
-
Hned sporák vypneme, vhodíme tam sýrové obalené kostky a mícháme. Necháme ještě asi 6 minut dojít, jednak se sýr roztaví a uvolní koření a navíc se chutě propojí.
-
Podle naší chuti ještě dochutíme a ihned podáváme. Polévka je sytá, jemná a pikantně chutná po kedlubnách a okořeněném sýru.
-
Měla jsem hodně domácího kefíru, kedlubny zbyly a i sýr, takže vodítkem mi byly zde 2 polévky od Andrejky a Magdalenky, které přidávám jako podobné a děkuji autorkám za inspiraci.
Poznámka od kuchařky
Lze použít víc variant, např.určitě i muškátový květ, tymián apod.