Suroviny
- 2 hrnky vlažné vody
- 1 lžička cukru krupice
- 1 droždí
- 3-4 cibule (záleží kolik kdo má rád)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky kmínu
- 2,5 lžičky soli
- 5 lžic mléka
- 800 g hladké mouky
- vajíčko na potření
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív uděláme kvásek (vlažné mléko s cukrem a droždím).
-
Mouku smícháme se solí, kmínem, přidáme kvásek, 2 hrnky vlažné vody, nakonec orestovanou cibuli. Vypracujeme těsto, necháme na teplém místě zakryté kynout.
-
Po vykynutí rozdělíme na dvě části a ještě rozválíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem. Ještě tak asi na 15 min necháme kynout na plechu, mezi tím si rozehřejeme troubu naplno, pečeme asi tak 5 min, pak stáhneme na 180 stupňů.
-
Šišky chleba potřeme rozšlehaným vajíčkem a ještě asi tak 2x v průběhu pečení potřeme, aby ta kůrka byla vypečená.
-
Pečeme asi tak hodinu +- , to si musí člověk pohlídat, každému peče trouba jinak.
Poznámka od kuchařky
Místo cibule se může dát česnek nebo semínka, kdo má co rád, dá se na něj celkem dobře mazat.